25.4.2023 08:04
Vaasan Agilityseura ry

Vaasan Agilityseuralle Olympiakomitean Tähtiseura-merkki

VAS ensimmäinen agilityseura, joka on läpäissyt kattavan Tähtiseura-auditoinnin

Vaasalainen koiraurheilun ja koiraharrastuksen monilajiseura Vaasan Agilityseura ry (VAS) sai 24.4.2023 suoritetussa auditoinnissa Tähtiseura-merkin. Tähtiseura-laatuohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen kehittämä laatuohjelma, joka tukee seuratoiminnan menestystä ja elinvoimaisuutta. Laatuohjelma auttaa seuroja ottamaan edistysaskeleita toimintansa kehittämisessä.

Vaasan Agilityseuran auditoinnissa oli mukana va. seurakehittäjä Katariina Haapasaari Pohjanmaan Liikunta- ja urheilusta sekä koulutuspäällikkö Viljami Saarivuo Suomen Agilityliitosta. Vaasan Agilityseura on ensimmäinen agilityseura Suomessa, jolle Tähtiseura-merkki myönnettiin.

Tähtiseura-auditointi tehdään, kun seura on tehnyt kattavan itsearvioinnin laatutekijöistään Tähtiseura-verkkopalvelussa. Itsearvioinnin pohjalta tehtävän auditoinnin tavoitteena on kartoittaa sekä seuran toiminnan vahvuuksia että mahdollisia kehityskohteita. Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä Tähtiseuratunnustus viestii seuran laadukkaasta toiminnasta ja houkuttelee seuraan uusia harrastajia ja yhteistyökumppaneita.

Vaasan Agilityseuran Tähtiseura-ohjelma käynnistettiin puheenjohtaja Tiina Jokisen ja seuran valmennusvastaava Pia-Kristiina Mietyn johdolla, ja työ on edennyt asteittain. Heidän lisäkseen useampi seuran avainhenkilöistä syventyi Tähtiseura-ohjelmaan vaadittavien dokumenttien laadintaan, toiminnan kehittämiseen ja suunnitteluun.

– Seuran toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti jo vuosien ajan, ja Tähtiseura-kriteereihin tutustumisen myötä kävi pian selväksi, että seuran omat kriteerit, käsitykset ja tavoitteet toiminnan laadun suhteen vastasivat varsin hyvin Tähtiseura-kriteereitä. Kun toiminta kerran on laadukasta, miksi ei myös tehtäisi sitä näkyväksi? Kattava itsearviointi auttaa myös paikantamaan mahdollisia kehityskohteita ja laittamaan niitä tärkeysjärjestykseen. Tähtiseurastatus on myös konkreettinen tavoite mitä kohti pyrkiä, Jokinen kertoo.

– Osallistuimme Tähtiseurojen tukiklinikka koulutukseen, josta saimme hyvät neuvot siihen, miten lähteä vetämään Tähtiseura-hanketta. Tiinan kanssa totesimme, että VASilla on asiat hyvin tiedossa, mutta dokumentaatio uupui tai se ei ollut ajantasaista. Aloitimme kirjoittamaan ja kokoamaan ohjeita ja sääntöjä, ja tarvittaessa johtokunta hyväksyi tekemämme muutokset toiminnanhallintaan. Nettisivuja päivitettiin myös matkan varrella vastaamaan Tähtiseura-vaatimuksia ja nyt kaikki säännöt ja ohjeistukset, lomakkeet ja toiminnan asiakirjat löytyvät kootusti nettisivuiltamme, Mietty kertoo.

Vaasan Agilityseura on jäsenmäärältään Vaasan seudun suurin koiraurheiluseura ja jäsenmäärä kasvaa tasaisesti. Jokisen mukaan syynä kasvuun on seurassa tehty määrätietoinen kehitystoiminta, säännölliset kaudet ja kurssit, asiantuntevat valmentajat sekä seuran hyvä yhteishenki. Vaasan Agilityseurassa voi agilityn lisäksi harrastaa tottelevaisuuskoulutusta, rally-tokoa sekä harjoitella perustottelevaisuutta sekä koiranäyttelyitä varten.

– Seurassamme on kolme harjoittelukautta ja säännölliset viikoittain kokoontuvat ryhmät. Kesäkausi Metsäreviiri-kentällä on alkamassa ensi viikolla ja tuleva syys–talvikausi on viimeinen, kun harjoittelemme Sulvalla vanhasta kasvihuoneesta muokatussa kylmässä harjoitteluhallissa, Jokinen kertoo ja jatkaa:

– Seuramme on allekirjoittanut Vaasan kaupungin kanssa vuokrasopimuksen tontista uudelta Haapaniemen urheilualueelta, jonka asemakaavamuutos käynnistyi seuran aloitteesta ja tuli lain voimaiseksi alkuvuodesta.  Oman noin 1 850 m2 suuruisen, puolilämpimän ja esteettömän agility- ja koiraharrastushallin rakentaminen alkaa toivottavasti syksyllä 2023. Tällä hetkellä seura odottaa Aluehallintoviraston päätöstä investointitukihakemukseensa ja suunnittelee muun rahoituksen tarkempia yksityiskohtia. Myös tarkemmat LVI-, sähkö- ja valaistussuunnitelmat ovat työn alla.


Lisätietoja

Tiina Jokinen, puheenjohtaja
Vaasan Agilityseura ry
050 320 4305 
vaspuheenjohtaja@gmail.com

Pia-Kristiina Mietty, valmennusvastaava
Vaasan Agilityseura ry
040 581 3009
pia.mietty@gmail.com